Fotografi av instrumenter

IMG_4471

Guide til fotografering av instrumenter

Om du skal sende bilder av et instrument for vurdering, er det best at de er tatt slik at de er mest mulig informative for fagpersonen som skal se bildene. Prøv så godt du kan å ta hensyn til disse tipsene:

Vinkler

Ta samme type foto som på eksempelbildene av fiolinen til høyre. Det viktigste er at du tar et foto av instrumentet fra tre sider; rett forfra, rett bakfra og rett fra siden. Det er viktig at bildene er skikkelig skarpe. Kameraet bør alltid befinne seg på høyde med stolen på instrumentet, altså midt mellom f-hullene, og sentrert på instrumentet, altså slik at kamerat ikke befinner seg til høyre eller venstre for instrumentet. Hele instrumentet skal være med på bildet. Unngå å bruke vidvinkel, unngå mobilkamera. Om du har en kort telelinse (eller et kompaktkamera med zoom), blir bildet riktigst om du kan stå minst 3-4 meter unna og stille inn kameraet slik at det nesten fyller bildet.

Ta også nærbilder av disse detaljene; hjørnene på bunnen; snekken fra forskjellige vinkler, venstre f-hull. Om det dreier seg om en skade, er det naturligvis fint om du har nærbilder av selve skaden.

Belysning

Ikke bruk blitz. Reflekser i lakken er et problem så godt dagslys i skyggen er ofte det beste, (om du ikke slumper til å ha tilgang til et profesjonelt lysoppsett. Om du bruker lampelys, bruk flere små lyskilder, heller en èn kraftig. Pass på at hvitbalansen på kameraet er innstillt til den lyskilden du bruker: dagslys som regel 5500 K, dersom du bruker vanlig lampelys sett den til 3200-3400 K. 

Størrelse og oppløsning

Omlag 640x480 pixler er passe størrelse, oppløsningen trenger ikke være høyere enn 72 dpi. Jpeg format.

Bakgrunn

Prøv å finne en nøytral ensfarget bakgrunn.

Om du holder deg til oppløsning og størrelse som over er det som regel ikke nødvendig å komprimere bildene, send dem til: magnus@nedregard.net© 2016 Magnus Nedregard